"Listen" Dæk Generator Karburering Knastaksler Lakering Tandrem Tænding Udstødning

Generatoren:


Jeg vil lige kort beskrive hvordan man omvikler generatoren. De kan jo finde på at brænde af, og da det er en relativ simpel opgave at omvikle dem, kan jeg kun anbefale at gøre det, hvis uheldet er ude.
Ladestrøm og strøm til tændingen er uafhængige af hinanden, så hvis du har for lidt strøm til tændingen skal du istedet kigge her.

Der er (mindst) to måder at gøre det på: Den originale og så den måde jeg selv har gjort.
Den originale er lidt mere kompliceret, idet hver spolehus er beviklet med to spoler uden på hinanden og forbundet efter et særligt system. Jeg vil dog anbefale at vikle på den anden måde, da det giver mere effekt fra generatoren - og så er det væsentligt nemmere.

I al sin enkelthed bevikles de 5 spolehuse på følgende måde: de 3 store huse bevikles den ene vej og de 2 små den anden vej - altså, vikler du højre om på de store, skal de små vikles venstre om. Derefter sættes de på ankeret, loddes i serie og enderne forbindes med (gule) ledninger til laderegulatoren - således:


Det er kun nyere generatorer, der har den hvide stelledning.


Kobbertråden der skal bruges, skal være en 1,12 mm lakeret kobbertråd. På de store spolehuse skal der være 4 lag af 15 viklinger og de små 4 lag af 10 viklinger.

Inden du vikler spolerne, er det en god ide lige at file de skarpe hjørner på spolehusene lidt runde, så de ikke "skærer" ind i lakeringen på det første viklingslag.

Så simpelt er det. Det eneste der kan volde lidt besvær er at få spolehusene af ankeret. Først bøjes metalbeslagene (en del af ankeret) der holder dem på plads forsigtigt tilbage. Pas på de ikke knækker - de skal gerne bruges igen. Dernæst kan man slå husene forsigtigt af med en firkantet træpind som mellemlæg. Husene kan være meget skøre, så vær yderst forsigtig her.

Selv brugte jeg en fikantet træpind til at sætte spolehusene på under viklingen, det gør det nemt at styre. Rullen med tråden blev så sat en smule i klemme, så jeg konstant kunne holde tråden stram, og så var det ellers bare at vikle.
Med lidt planlægning er der ikke mere end et par timers arbejde i det.
@ Søren Høyer Hansen