2010: 16/7 8/9 22/9 18/11 2011: 28/1 28/2 1/5 7/9 2013: 27/1 27/5

Dart'en


Dart'en er i mange henseender en underdog. For en del puristiske Morinister er det ikke en "rigtig" Morini. For andre er den simpelthen for "moderne". For andre igen er designet for "sært".

Modellen kom jo i stand i forbindelse med Castiglioni-brødrenes overtagelse af Moto Morini i 1987. Med nye arbejdsgivere begyndte Lambertini at arbejde på en ny model og ikke mindst en ny motor. Desværre valgte Castiglioni-brødrene at nedprioritere Morini-mærket til fordel for Ducati, som også på det tidspunkt var i deres ejendom. Lambertinis projekter blev skrinlagt, og i stedet blev der lidt "fattigt" skabt en ny Morini-model med navnet Dart. I al sin enkelthed var det bare Cagivas model Freccia (som også betyder pil), en 125 ccm's totakter, hvori den efterhånden bedagede 3½-motor blev ilagt. Således er alt andet end motoren faktisk Cagiva-stumper, hvilket tydeligt kan ses alle steder på motorcyklen, hvor Cagivas elefantlogo er præget ind i de forskellige stumper.

Fra den synsvinkel kan man måske godt forstå hvorfor mange synes det ikke er en rigtig Morini. Dem hører jeg dog ikke til, for karakteristikken er trods det letkøbte koncept helt i Morinis ånd, og motoren giver den selvfølgelig umiskendelig Morini-karakteristik. Dart'en er let og køreegenskaberne er virkelig fantastiske.

Designet har det med at dele folk i to lejre. Og det særdeles futuristiske look kræver måske også lidt tilvænning, men jeg har nu altid synes det var en virkelig flot maskine. Jeg overvejede sågar at anskaffe mig en Dart i stedet for min første Morini!!
Interessant er det dog at flere og flere som ellers har udtalt sig negativt om udseendet, er begyndt at tale om Dart'en i positive vendinger. Jeg mener da også, at selvom der er enkelte tydelige gammeldags træk i designet, er det alligevel så moderne at det faktisk holder i dag - og det nok er derfor at mange lader sig "omvende". Bortset fra stødstangsmotorens mekaniske lyde, er indtrykket man får når man sidder på en Dart da også langt hen ad vejen, at man har en moderne maskine mellem benene.

At Dart'en er lidt af en underdog passer mig fint, og jeg er faktisk stolt af at eje en de mere interessante Morinier. Som nævnt har den fantastiske køreegenskaber, og den er virkelig en fornøjelse at køre. At jeg så oven i har fået den til en virkelig god pris, gør det hele endnu bedre - Dette kan man altsammen læse mere om i Dart'ens log.

@ Søren Høyer Hansen